Wat te eten rondom een bootcamp?

Om een bootcamples te kunnen volbrengen, is het belangrijk dat je voldoende energie in je lichaam hebt. Je lichaam haalt deze energie uit voeding. Daarbij is de timing en de keuze van de voeding belangrijk. In deze blog wil ik je tips geven over eten rondom een bootcamp.

Voor de bootcamp

Het advies is om uiterlijk 2 uur voor de bootcamp je laatste “grote” maaltijd gegeten te hebben. Als je dit korter op de training doet, dan is de kans groot dat de maaltijd nog niet verteerd is. Zorg er wel voor dat de maaltijd licht verteerbaar is. Dus deze maaltijd mag lekker koolhydraten bevatten en wees voorzichtig met vet. Een vetrijke maaltijd is namelijk niet goed verteerbaar en daar kun je tijdens de training dan veel last van ondervinden.

eten rondom bootcampIs je laatste “grote” maaltijd voor de training een ontbijt, dan kun je denken aan:

 • Havermoutpap
 • Yoghurt met wat muesli en/of fruit
 • Boterham met kipfilet

Is je laatste “grote” maaltijd het avondeten, dan kun je denken aan:

 • Een pastamaaltijd (niet teveel kaas nemen)
 • Aardappelen, groenten en kipfilet
 • Pannenkoeken

Als je na deze maaltijd toch nog trek krijgt, kun je tot een half uur voor de training iets kleins nemen. Hierbij kun je denken aan een banaan, een krentenbol en een mueslireep. Als een training bijvoorbeeld vlak na je ontbijt is, kun je bijvoorbeeld licht ontbijten en de avond van tevoren een vrij grote avondmaaltijd eten. Dan zorg je ook voor een goede bodem tijdens de training.

Producten die teveel snelle suikers bevatten (snoep, limonade), kunnen er juist voor zorgen dat je een hypo krijgt tijdens de training. Dit herken je aan concentratiestoornissen, trillen, “papbenen”, hoofdpijn, duizeligheid, etc. Een isotone sportdank kun je wel nemen. Je kunt dit makkelijk zelf maken door een flesje te vullen met voor de helft appelsap en voor de helft met water. Eventueel kun je er een beetje zout door doen.

Vergeet verder niet voldoende te drinken. Een bootcamp duurt meestal niet langer dan een uur. Dan is water voldoende. Zorg ervoor dat je voor de training al genoeg drinkt. Tijdens de training is dit ook belangrijk. Je lichaam kan maximaal 250 ml aan vocht per kwartier opnemen.

Tijdens de bootcamp

Drink tijdens de training 150-250 ml aan water per kwartier. Je kunt ook een isotone sportdrank nemen als het warm weer is. Hierboven staat aangegeven hoe je deze ook zelf kunt maken.

Na de bootcamp

Na een training is het belangrijk om je energievoorraden weer aan te vullen. Tijdens de training zijn deze als het goed is (bijna) uitgeput. Om goed te herstellen is het dus belangrijk om wat te eten. Het advies is om een combinatie van eiwitten en koolhydraten te nemen. De koolhydraten zorgen ervoor dat de energievoorraden in je spieren weer snel aangevuld worden en de eiwitten zorgen ervoor dat dit sneller gaat. Tevens zorgen eiwitten ook voor herstel van de spiercellen.

Voorbeelden van maaltijden die je kunt nemen na een training zijn:

 • Yoghurt met muesli en/of fruit
 • Boterhammen met kipfilet
 • Havermoutpap met 50 gram havermout en 200 ml melk
 • Een beter drinkyoghurt
 • Kwark met fruit
 • Een bord pasta met tomatensaus en gehakt
 • Pannenkoeken

Ik hoop je met deze blog tips te hebben gegevens over de juiste voeding rondom een bootcamp. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag.

sporten bij koud weer

6 Voordelen van in de herfst en winter buiten sporten

voordelen van bootcampen in het najaar

De voordelen van bootcampen in het najaar

coronacrisis bootcamp

5 tips om te sporten tijdens de Corona-crisis