Hardlopen: best een uitdaging

Voor hardlopen hoef je in principe alleen je kleding aan te doen en dan kun je gaan. Alleen wat men vaak merkt tijdens de bootcamplessen als de hardlooptechniek getraind wordt, is dat hardlopen technisch veel moeilijker is dan het lijkt. Je gaat namelijk anders lopen dan je gewend bent. Iedereen kan het wel leren. Veel van onze bewegingen zijn geautomatiseerd. Lopen en hardlopen vallen hier ook onder. Om je beter te gaan laten hardlopen dan je nu al doet, is het belangrijk om eerst bewust het looppatroon onder de loep te nemen en dus je aandacht erbij te houden.

Bewust van looptechniek

De hardloopbeweging is onder te verdelen in verschillende bewegingen. De ene beweging zal je makkelijker afgaan dan de ander. Maar om je lichaam te laten wennen aan deze bewegingen is het goed om te constant te blijven oefenen en herhalen. Het aanleren van een beweging gaat namelijk via vier verschillende stappen:

  1. Onbewust onbekwaam
  2. Bewust onbekwaam
  3. Bewust bekwaam
  4. Onbewust bekwaam

In eerste instantie ben je er dus niet van bewust dat je iets niet goed doet. Tijdens trainingen kun je je er bewust van worden dat je techniek niet helemaal goed is. Dat is een mooi moment, want dan kun je er aan gaan werken. Vanaf dat moment ben je bewust bekwaam. Dat kost in eerste instantie veel energie, omdat je er constant met je aandacht bij bent. Door dit constant te blijven herhalen gaat de nieuwe beweging in je patroon komen en dan word uiteindelijk onbewust bekwaam.

De kracht van herhaling

Om bovenstaande stappen te doorlopen is het dus erg belangrijk om te blijven herhalen. Daarom is loopscholing zo belangrijk. Dan blijf je de deelbewegingen oefenen en toepassen. En het bewust overdreven je loopbeweging maken is ook goed om dit in je patroon te krijgen in een minimalere versie. Elke week komt de loopscholing en de looptechniek terug om dit in je patroon te krijgen om je uiteindelijk onbewust bekwaam te krijgen.

Krachtoefeningen: het onderschatte aspect

Logischerwijs wordt er vaak gedacht dat om beter te worden in hardlopen je vaker moet gaan hardlopen. In eerste instantie klopt dit ook wel. Alleen op een bepaald punt houdt dit effect ook op. Met krachtoefeningen zorg je ervoor dat je meer kracht kunt inzetten tijdens het lopen en ook efficiƫnter kunt gaan lopen. Daarnaast zijn krachtoefeningen ook goed voor blessurepreventie. Een paar redenen waarom krachtoefeningen je ondersteunen in het hardlopen zijn:

  • Je dan een krachtigere afzet kunt doen
  • Je stabieler kunt blijven in je heupen en zo geen energie verspilt
  • Je rompstabiliteit traint en zo beter je houding kunt vasthouden
  • Je pezen hierdoor sterker worden en werkt preventief op blessures

Krachtoefeningen doen maken je dus beter in hardlopen. Dit geldt voor alle afstanden. Daarom raad ik mensen die regelmatig hardlopen aan om toch een vorm van krachttraining te doen. En aangezien de meeste hardlopers graag buiten zijn, is bootcamp daar natuurlijk een perfecte manier voor.

sporten bij koud weer

6 Voordelen van in de herfst en winter buiten sporten

voordelen van bootcampen in het najaar

De voordelen van bootcampen in het najaar

coronacrisis bootcamp

5 tips om te sporten tijdens de Corona-crisis

mobiliteit stijfheid lenig

Wat is mobiliteit?

bekkenbodemspieren en sportenvvvvvvvvvvvvvvvv

Bekkenbodemspieren: DĆ© meest onderschatte spiergroep