De eerste warme dagen zijn alweer geweest. Je zult gemerkt hebben dat sporten in warm weer even anders aanvoelt dan in minder warm weer. Daarom wil ik je in deze blog tips geven om te sporten met warm weer.
1. Zorg voor ademende en lichte kleding.
Door het dragen van ademende en luchtige kleding kun je makkelijker je warmte kwijt. Het zweten wordt makkelijker gemaakt en zo kan je huid afkoelen. En een lichte kleur kleding weerkaatst het zonlicht in tegenstelling tot donkere kleding. Dus de warmte wordt dan niet ‘opgenomen’ door je kleding. Je kunt ook een (lichte) pet opdoen om je hoofd en nek te beschermen tegen de zon.
2. Smeer je in.
Dit is iets wat nog wel eens vergeten wordt. Als je gaat sporten op een warme dag (ook als het bewolkt is), is het belangrijk om je in te smeren met een crème die zowel de UVA alx de UVB-strlaing tegenhoudt.
3. Sport in een lager tempo dan je gewend bent.
Veel mensen willen altijd lekker knallen tijdens hun sportuurtje. Dit hoeft echt niet altijd. Als het echt heel warm is, is het belangrijk om op een lager tempo te sporten dan je gewend bent. Tijdens een bootcamples wordt hier ook rekening mee gehouden. Bouw de training ook rustig op en zorg voor een goede cooldown. De cooldown is zeker belangrijk om ervoor te zorgen dat er gen plotselinge bloeddrukdaling plaatsvindt.
4. Sport aan het begin van de ochtend of in de avond.
In de ochtend en avond is het gewoon minder warm dan in de middag. Dus kies ook je momenten uit om te sporten. En dan is het natuurlijk helemaal goed dat de bootcamplessen ook in de ochtend en/of avond zijn.
5. Zoek zachte ondergronden op, zoals bos of gras.
Asfalt houdt meer warmte vast en kaatst ook de warmte terug naar jou. Dus een zachte ondergrond is dan lekkerder om op te trainen. En in een bos worden de zonnestralen natuurlijk ook tegengehouden door de bomen.
6. Drink genoeg
Drink een half uur voor je training ongeveer een halve liter water en drink tijdens je training elk kwartier een glaasje/bekertje water. Als je merkt dat je een klotsbuik krijgt van water kun je een isotone sportdrank nemen. Deze wordt sneller opgenomen door je lichaam. . Voorbeelden zijn Aquarius, Isostar en Extran Hydro.
Je kunt zelf een isotone sportdrank maken door appelsap te verdunnen met water. De verdeling is 50/50. Verder kun je een mespunten zout toevoegen aan een liter om het natriumgehalte van de drank te verhogen.
7. Ken je grenzen
Als je voelt dat het niet gaat, gaat het niet. Neem dan even een pas op de plaats en las een pauze in of doe even rustig aan. Gebruik je eigen gezonde verstand en gevoel en luister daar ook naar.