Vermoeidheid is een enorm breed begrip en blijft lastig te definiëren. Toch ga ik je in deze blog verschillende oorzaken van vermoeidheid geven. Je kan moe worden van een korte run van maximaal een minuut en moe word je ook van een uur rennen (of bootcampen).
In het algemeen wordt vermoeidheid omschreven als algemene gevoelens van moe zijn en bijbehorende achteruitgang in je prestaties.
Hieronder zal ik de meest voorkomende oorzaken beschrijven.
Gebruik van energievoorraden in je lijf
Als je moe bent, zeg je wel eens dat je geen energie hebt denk ik. Alleen dat is weer een andere vorm van energie dan de energievoorraden van je lichaam. Je lichaam heeft verschillende soorten energievoorraden in zich. De ene is handig voor die korte sprint. De ander is weer handig voor die bootcamples van een uur en weer een ander is handig voor een lange wandeling. En je lichaam is ook nog slim genoeg om te wisselen tussen deze energievoorraden als iets uitgeput dreigt te raken.
Voor een les bootcamp is de energievoorraad die zich in je lever en spieren bevindt het belangrijkst. Aan het einde van het uur dreigt deze voorraad op te raken, maar dan hebben we gelukkig nog een andere energievoorraad voorhanden, namelijk onze vetreserves. Alleen het schakelen naar deze energiebron zorgt er wel voor dat je minder intensief je inspanning kan leveren. Maar het is gelukkig wel weer trainbaar om op een steeds hogere intensiteit je inspanningen te blijven doen.
Dus als je net begint met bootcamp kan het heel goed zijn dat je na 30-40 minuten echt helemaal stuk bent. Je lichaam moet hier nog aan wennen en efficiënt worden in het gebruik van je energievoorraad. Dus door lekker te blijven bootcampen zal het makkelijker worden.
Verzuring?
Bij kortere intensievere inspanningen wordt ophoping van melkzuur vaak als oorzaak gegeven voor de vermoeidheid. Alleen het klopt waarschijnlijk niet helemaal. Als de melkzuur namelijk niet goed wordt ‘opgeruimd’ in het lichaam wordt dit omgezet in lactaat en daarbij komt er een ophoping van H+-ionen (het zuur). En hierdoor wordt de PH-waarde van de cellen een stuk lager (lees zuurder) waardoor deze niet goed meer functioneren. En dat is dan die ervaren vermoeidheid. Je lichaam heeft ongeveer 30-35 minunten nodig om hiervan te herstellen. Ik weet dat dit een beetje technisch klinkt, maar ook dit is weer trainbaar. Je lichaam kan getraind worden om hiermee om te gaan en tevens kun er andere manieren voor. Alleen omdat dit bij de bootcamp niet zo van toepassing is, ga ik er niet dieper op in.
Neuromusculaire vermoeidheid
Ik hoor je denken: Uhhh wat?? Neuromusculair betekent de verbinding van je zenuwstelsel en spieren. Je zenuwstelsel stuurt je spieren aan en geeft het signaal aan de spier en zijn werk te doen. Dit kan op 2 manieren tot vermoeidheid leiden. Ten eerste kan er een fout zitten in de aansturing van de spieren, alleen dit heeft meestal met bepaalde ziektebeelden te maken. Ten tweede kan je centraal zenuwstelsel als een soort bescherming dienen tegen pijn lijden.
Wie herkent dit? Je bent helemaal stuk aan het einde van de training en dan wordt er gezegd om nog even een paar sprintjes te trekken.
En aangezien het laatste is, wordt je nog even gestimuleerd om nog even dat laatste te geven dat je hebt. Grote kans dat je dan op een hogere intensiteit je inspanning kan leveren dan dat je ervoor deed. Dit is dan wel het bewijs dat de energievoorraden van je lichaam niet helemaal leeg zijn en dat dat het zenuwstelsel onbewust toch een rol speelt. Dit doe je echt niet expres, maar zo werkt het onbewuste deel van je zenuwstelsel. Het is nog helemaal duidelijk hoe het allemaal werkt. Je zenuwstelsel kan wel getraind worden om te laten zien dat bepaalde dingen wel kunnen en dat ie niet té beschermend hoeft te zijn. Dit kost alleen tijd en dit vertrouwen moet rustig aan en stap voor stap groeien.
Dus:
Vermoeidheid blijft een lastig begrip en kan vele oorzaken hebben. Behandeld in deze blog zijn:
- Het leegraken van energievoorraden
- Verzuring
- En de invloed van het centraal zenuwstelsel
Soms kan er makkelijk wat aan gedaan worden en andere keren niet. Vermoeidheid is in de meeste gevallen ook absoluut niet verkeerd en wil je bereiken om je lichaam weer een stap sterker te maken (ervan uitgaande dat je gezond bent). Wat dan wel belangrijk is, is dat je blijft trainen en doorgaan. En daarnaast moet je je lichaam wel de tijd geven om te herstellen van de vermoeidheid, zodat deze de tijd heeft om zichzelf sterker te maken.