Wat is spierpijn?
Iedereen weet wel hoe spierpijn voelt. De één heeft er wel een goed gevoel bij als ze dit voelen na een training en de ander niet. De ene keer kun je er amper van bewegen en de andere keer voel je alleen wat stijfheid. Maar wat is spierpijn nu eigenlijk?
Spierpijn kan ontstaan:
- Tijdens het einde van een training en/of oefening en vlak na de training
- Tussen 12 en 48 uur na de training
- Op beide bovenstaande momenten
Spierpijn kun je hierdoor onderverdelen in acute spierpijn en verlate spierpijn.
Acute spierpijn
De acute spierpijn kan ontstaan door de afvalproducten van het lichaam die ontstaan door de training. De andere reden waardoor acute spierpijn kan ontstaan is dat er vocht vanuit het bloedplasma de spieren in gaat. Door die extra druk ontstaat dan het gevoel van spierpijn. Deze spierpijn verdwijnt meestal binnen een paar minuten tot een paar uur na de training.
Verlate spierpijn
Deze spierpijn hebben veel mensen wel eens ervaren. Het is nog steeds niet goed begrepen, maar er zijn wel goede ideeën waar dit vandaan komt. Spierpijn komt van een beschadiging van de spier en dan vaak de spiervezel. Deze spiercel sterft dan af. De beschadiging van de spier triggert dan een aantal reacties die extra eiwitten vrijmaken en nieuwe spiercellen gaan aanmaken om de spier te herstellen. Er is ook een idee dat er ontstekingsreacties in de spier zijn. Maar hoe het dus allemaal in de details verloopt is nog steeds niet helemaal duidelijk. De suggestie is wel dat je door dit proces sterker wordt en spiergroei stimuleert.
De negatieve effecten van spierpijn verminderen
Er zijn mensen die het idee hebben dat je na elke training spierpijn moet hebben, maar dat is helemaal niet zo. Spierpijn zorgt er namelijk wel voor dat jij tijdens de periode van spierpijn minder sterk ben en minder kan. Dus op deze manier kun je dus ook minder goed trainen.
Waar men wel achter is, is dat men vooral spierpijn krijgt door excentrische bewegingen. Dit betekent het langer maken van de spier tijdens een beweging. Een oefening die dit bijvoorbeeld erg triggert zijn de lunges. Ook het naar beneden gaan tijdens een push-up is een voorbeeld van een excentrische beweging. Een manier om spierpijn tegen te gaan is dus niet teveel excentrische bewegingen te doen als je net begint met trainen. Een andere manier is het rustig aan opbouwen van trainingen. Een laatste (wel gemenere) manier is om in het begin wel veel excentrische bewegingen te doen. Ja, dan wordt de spierpijn de eerste keren wel erg, maar dan is die na de volgende trainingen veel minder. Je lichaam wapent zich er dan namelijk tegen.
Dus wel of geen spierpijn
Zoals het er nu dus uitziet, is het niet erg om spierpijn te hebben. Wel vind ik zelf altijd dat het ‘te doen’ moet zijn. Het is zonde als je dagelijkse bezigheden er negatief door beïnvloed worden. Maar het is dus ook niet noodzakelijk om spierpijn te hebben. Je hebt nog steeds prima getraind als je geen spierpijn krijgt.
Bron: Wilmore & Costill (2004). Physiology of Sport and Exercise (3th ed.). Human Kinetics, Champaign.